Llegenda CD1
Marxa cristiana per a Banda, Dolçaines i Cor Mixte , encarregada per José Jorge García Montava , Capità Cristià d´Alcoi 2012 per la Filà Cides.
Llegenda naix de la idea de fer una música que servixca per a acompañar al capità el día de l´entrada i també per a ser el leit –motiv o base de tota la música creada per al seguici del mateix capità per donar una coessió sonora a tot l´ espectacle.
L´autor s´inspira al “Poema de Mio Cid “ per crear una música de caràcter descriptiu basada en la vida de Rodrigo Diaz de Vivar, una vida plena de penuries , desenganys i també plena d´honor , heroisme i sobretot un aura mitològica i llegendària que fa que la figura del Cid encara estiga molt present als nostres dies.
Per el que fa a la part Coral ,els textos están extrets del cantar original que està escrit en el castellà de l´época.
“Mio Çid Roy Díaz por Burgos entrove, En sue compaña sessaenta pendones; exien lo ver mugieres e varones, burgeses e burgesas por las finiestras sone. De las sus bocas todos dizían una razóne:
”Dios, que buen vassallo, si oviese buen señore!“ ¡Aquí se Compieça la gesta de Mio Çid el de Bivar!
Marxa Mora Encarregada per l´esquadra Ben-ditos de la Filà Marrocs de Muro per Conmemorar el seu any de Capitania 2010.
Fou estrenada en concert per la Unió Musical de Muro i poc després la Unió Musical Contestana ,banda de l´autor ,va ser l´encarregada de plasmarla al carrer acompanyant dita esquadra a l´entrada en maig del mateix any.
Pasdoble encarregat per la Filà Alcodianos D´Alcoi per a conmemorar el Cinquentenari de la seva refundació .
Pasdoble amb estil de marxa anglesa i forma de pasdoble clàsic dianer .
Destaca per la seva instrumentació propera a la marxa cristiana ,amb una forta introducció que combina les sonoritats de la fusta i el metall donant protagonisme a les dues families per igual aprofitant el joc que el nom del mateix ens dona “De Fusta a Metall-De Metall a Fusta” .
Una dolça melodia ens evoca el matí del 22 d´abril quan tots els dianers de la filà acudeixen a la Plaça d´Espanya , comencen les primeres notes i la música evoluciona fins al moment màgic de l´alçada d´armes. Després un emotiu trio amb contracant de flautí, ens fa recordar els moments viscuts ,els amics i festers que ja no estan i les emocions viscudes amb intensitat al món de la festa que mai s´obliden.
El nom del pasdoble fa referència al pas dels anys, la evolució del dia a dia de la filà reflexat a una peça fonamental de la indumentaria dels Alcodianos, el punyal que porten al cinturó que abans era de “Fusta i ara és de Metall”.
Com a curiositat els contare que aquest va ser el meu primer pasdoble ,després de 10 anys composant i més de 60 obres entre Marxes Cristianes, Marxes Mores, Ballets i música per a espectacles.
Marxa cristiana Regal del Autor a la Filà de Cocentaina Cavallers de Llúria en 2012 any de la seua fundació.
Estrenada per la Unió Musical Contestana en concert i per la Banda instructiva Musical d’Alfarrasí a l’entrada del mateix any, és una de les marxes més volgudes del autor ja que ell i molts membres de la seua família son festers i fundadors de la dita Filà.
Marxa Masera per a Banda , Sac de Gemecs i Dolçaina, encàrrec del Capità Cristià de la comparsa Llauradors d’Ontinyent 2008, Fernando Albert Silvestre.
Obra d’estil popular que recull algunes de les melodies més tradicionals d’Ontinyent com son el “ Ball de Cavallets d’Ontinyent” o el “ Ball de Gegants”.
Fou estrenada en l’entrada d’Ontinyent del mateix any per l ‘Agrupació Musical d’Ontinyent.
Pasdoble Dianer dedicat a la Filà “ Berebers Borts “ de Cocentaina i a la memoria dels seus fundadors entre els que sencontrava l´avi de Fco Valor, Evaristo Valor Olcina.
Pasdoble dianer de tall clasic on es poden encontrar molts temes relacionats amb dita filà com l´himne dels Borts de Gustavo Pascual o Buscant a un Bort del mateix autor , encara que tranformats i treballats per dotar d’originalitat el pasdoble. El nom fa referencia a l´any de fundació de la filà tot i que la primera diana on van participar i de la que es té constància gràfica va ser la de l´any 1940.
El pasdoble ha estat composat per conmemorar la Capitanía Mora que la dita Filà ostenta en aquest any 2011 a les Festes de Cocentaina.
Per a l´autor es un orgull poder regalar aquest pasdoble a la filà del seu avi i tambe la seua, ja que des de ben menut ha estat molt relacionat amb la mateixa , aquest pasdoble es la millor forma que té per a agraïr tot el que la Filà Berebers Borts a fet per la seua banda la Unió Musical Contestana i per ell mateix.
Encarregada per José Jorge García Montava , Capità Cristià d´Alcoi 2012 per la Filà Cides i dedicada a les seues Favorites ,Marisa Valor Carchano, Lucia García Valor, Lara Garcia Valor i Rita Garcia Valor, Dona i Filles del Capità respectivament.
Volgudes forma part de la música creada per a la Capitania dels Cides de 2012 en concret és la marxa de les Favorites, es podría dir que és la continuació de la marxa del capità “Llegenda” ja que estructural-ment tenen molt a veure i temàtica ment està basada íntegrament en ella.
Els temes de Volgudes són els de Llegenda transformats i treballats compositivament per a crear una marxa totalment nova i diferent però que rebosa la esència de Llegenda.
Dedicada a Martí Vañó Piedra , capità de la Filà dels Moros Vells de Bocairent, de l‘any 2014.
Ha estat encarregada per la seua dona, Immaculada Benet Salinas, i les seues filles, Irina i Marina.
Marxa mora de caire clàssic encara que amb estructura i harmonies més modernes que li confereixen una gran frescura .
Les harmonies amb agregacions de 2ª i de 6ª li confereixen una gran sonoritat .
Melòdicament la marxa es molt rica ja que podem trobar fins a quatre temes diferents a banda de la introducció que serveix de final a modo de reexposició.
Va ser estrenada en concert per la Unió Musical de Bocairent en Febrer del Mateix Any.
Marxa mora, dedicada a Mª Teresa Milán Bernícola, Banderera Infantil de la comparsa Huestes del Cadi d’Elda en 2006.
Es va estrenar en la desfilada de l’Entrada Mora de dites festes per la Banda de Penàguila .
Previament s’havia estrenat en concert a Aielo de Malferit.
Dit càrrec fester va coincidir amb la capitania de l’esquadra Cadíes Gips-Alham.
En l’entrada d’Elda d’aquell any va desfilar una esquadra d’amics contestans que poc després van fundar els Cavallers de Llúria de Cocentaina .
El nom de la marxa fa referencia a la Capitania “Cap” i el nom de l’esquadra “Cadies” Gips –Alham.
Encarregada per els Cavallers del Capità Cristià d´Alcoi 2012 per la Filà Cides .
El nom fa referencia al nom del montepío creat per els amics i companys de Jordi Garcia (El Capità) per a l´any de carrec 2012, a les hores no tenien clar si farien esquadra de negres o cavallers i van dir comencem a estalviar i Ja Vorem que podrem fer.
Ja Vorem… forma part de la música creada per a la Capitania dels Cides de 2012 ,en concret és la marxa dels Cavallers.
Inicialment la marxa vol ser un crit d´atenció , una arenga musical que ens comunica que algo especial està a punt de passar, els senyors de la guerra ,els cavallers del Capità ja estàn arribant i tot seguit el seu exercit clama molt ritmicament el non del seu senyor, ÇID¡ÇID¡ÇID¡.
La marxa evoluciona amb una tendra melodia a quatre parts típica de la marxa mora representant aixi a les tropes àrabs fidels al Cid que contrasta totalment amb el inici bèlic que a tingut la mateixa per a tot seguit emular les victories del Cid i els seus Cavallers amb els forts i melodies en tonalitats majors que li donen a la marxa un caire festiu i trionfalista per a acabar clamant tots junts altra vegada a modo de arenga el nom del nostre heroi. ¡ÇID¡ÇID¡ ÇID¡.
El nom de la marxa fa referencia a la Capitania “Cap” i el nom de l’esquadra “Cadies” Gips –Alham.
Marxa encarregada per l’esquadra de negres de la Filà Andalusos d’Alcoi en l’any 2009 , any de la seua Alferecia.
Fou estrenada en Concert i en l’entrada del mateix any per l’Unió Musical d’Albaida (l’Aranya).
La traducció del nom és (Guerrers de la Navaixa) arma inconfundible d’aquesta filà. Està editada en la colecció “A Banda” del Editorial Omnes Bands.
Marxa encarregada per l’esquadra de negres de la Filà Alcodians d’Alcoi en l’any 2007 ,any de la seua Alferecia.
Aquesta marxa està basada íntegrament en la marxa per a Colla de Dolçainers (Penyalba) de Xavier Richart.
Va ser estrenada en l’entrada del mateix any per la Unió Musical Contestana.
Marxa Mora composta amb motiu de la capitania mora de la Filà Kabileños de Cocentaina l’any 2010 , obstentada per José Enrique Moltó Moltó.
El nom fa referència a la Regió d’Algèria encara exsistent que porta el mateix nom. Els Kabileños son els berebers dels quals la tradicional pàtria és Kabylie al Nordest d´Algeria.
Kabylie preten ser una mixtura entre les marxes mores mes clàsiques i la corrent més moderna del génere , intentant oferir al oient noves sensacions sonores i ritmiques però sempre dintre dels canons estableds del que és una marxa mora.
Zaphirus és una marxa cristiana composada expresament per a acompanyar el dia de l´entrada d´Alcoi de 2007 a Anabel Pérez Rico ,Favorita de l´alferez Cristià de la Filà Alcodians.
El nom fa referència al blau intens dels ulls d´Anabel que semblen dos pedres precioses. És una marxa de caràcter descriptiu per a Banda, Cor, Dolçaines i Tarotes, ón les fanfarries fan acte de presència al començament anunciant l´arribada de la favorita i les seues dames ,deixant pas a una melodía guerrera acompanyada del cor que deixa clar que la presencia de la favorita és molt important tant per al Alférez com per al exercit Alcodià amb frases com (Roboras cum tua presentia Domina.
Audatia et fortitudo sit semper Ánima) Que vol dir: Enaltixes amb la teua gran presencia la nostra ánima, sigues sempre la nostra guia.
Amb aquestes paraules ens introdueixen de ple al primer fort de la marxa de carácter marcadament bèlic per a seguir amb la reexpocició de la introducció a mode de fanfarria hasta arribar al moment més tranquil de la marxa el trio mitjaval on son protagonistes les tarotes ,instrument mitjaval per excelencia i antepassat de la nostra benvolguda Dolçaina.
Avancem poc a poc per la la marxa amb una segona part que es desmarca melòdicament del que ja hem sentit i s´exposa el tema per diferents families d´instruments acompanyats per un obstinat ritmic de la ma dels trombons, tubes ,trompes i el cor que poc a poc evolucionen cap al 2on fort que es la reexposiciò del 1er amb una segona part en mode major més alegre que sinbolitza la victoria davant l´enemic i al final les fanfarries anuncien l´entrada triomfal del exercit Alcodià i el revolteig de campanes deixa de manifest que el poble d´Alcoi rep a la seua favorita amb les mans obertes.
Va ser estrenada en concert per la Societat Cultural Musical de Penàguila i està editada per L’Editorial Omnes Bands.
- 1.1-Llegenda (1) 5:22
- 1.2-Benditos 5:53
- 1.3-De-fusta-a-metall 5:39
- 1.5-A-la-Casa-Calvo 5:24
- 1.6-Borts-1939 5:03
- 1.7-Volgudes 5:16
- 1.9-Cap-Cadies 4:00
- 1.10-Ja-Vorem 6:29
- 1.11-Excisum-Bellators 5:39
- 1.12-La-Penya-de-lAlba 4:36
- 1.13-Kabylie 5:33
- 1.14-Zaphirus 6:00
- marti-ximana 5:10